Revalorizacija prirodnih bogatstava i postojećih socioloških i urbanih struktura primjenom permakulturnog dizajna

Jedan od projekata koje provodi udruga Croatia incognita je i projekt pod nazivom „Revalorizacija prirodnih bogatstava i postojećih socioloških i urbanih struktura primjenom permakulturnog dizajna“.

Projekt se provodi u Centru za odgoj i obrazovanje Tuškanac u Zagrebu od siječnja 2018.godine.

Planirano je da se primjenom načela permakulturnog dizajna revitaliziraju vrtovi u školskim dvorištima na lokaciji Tuškanac 15 i Gornje prekrižje 48 u suradnji sa Udrugom Zelena mreža aktvističkih grupa (ZMAG). Primjenom permakulturnog dizajna uređuju se vrtovi u dvorištu škola na gore spomenutim lokacijama na način da budu multifunkcionalni vrtovi s terapijskim djelovanjem.

Raznim radionicama djecu se uključuje u svakodnevno učenje i brigu o tlu, biljkama, sjemenu, važnosti ekološkog uzgoja hrane, važnosti čuvanja i razmjene sjemenja, važnosti dijeljenja i povezivanja u zajednici, važnosti brige za zdravlje, važnosti povezivanja s prirodom.

Na dosadašnjim radionicama pomalčirali smo vrt na lokaciji Tuškanac 15 gdje smo naučili kako se održava tlo bez kopanja, čemu služi slama i karton, a čemu drvena sječka. Djeca su aktivno sudjelovala u svakoj radionici , a u travnju 2019. godine pridružili su nam se nastavnici i odgajatelji  u želji da sudjeluju u vrtlarskim aktivnostima.

Također smo se u travnju 2019.godine uključili u fokus grupu Društvene banke sjemena u organizaciji ZMAG-a. Jedan od zadataka u gore opisanom projektu je i učenje o važnosti čuvanja sjemena i očuvanja autohtonih sorata sjemena pa će nam ova suradnja  pomoći u savladavanju zadatka.

Zašto permakultura?

Zato jer je permakultura interdisciplinarna znanost o Zemlji. Objedinjuje mnoge klasične znanosti i usmjerava ih na brigu o Zemlji, brigu o ljudima i pravednu raspodjelu.

Permakultura je metoda stvaranja održivih ljudskih zajednica koje oponašaju uzorke i međusobne veze kakve nalazimo u prirodi te omogućavaju bogate prinose hrane i energije za zadovoljavanje lokalnih potreba.

Ona tvori cjelovit i interdisciplinarni skup znanja koji povezuje mnoštvo znanosti i ljudskih djelatnosti poput arhitekture, graditeljstva, poljoprivrede i šumarstva, kemije, biologije, sociologije, urbanizma, ekologije, ekonomije i energetike.

 

 

Permakultura je alat za dizajniranje održivih sustava.

Za malčiranje smo koristili karton, glistinac i slamu. Prije postavljnja kartona, glistinca pa slame tlo smo prozračili vilama. Za staze u vrtu koristili smo drvenu sječku.

Opcija : Ako te više zanima o malčiranju prijavi se na radionicu.