Permakultura u školskom dvorištu, Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac

Jedan od projekata koje provodi udruga Croatia incognita je i projekt pod nazivom „Revalorizacija prirodnih bogatstava i postojećih socioloških i urbanih struktura primjenom permakulturnog dizajna“.

Projekt se provodi u Centru za odgoj i obrazovanje Tuškanac u Zagrebu od siječnja 2018.godine.

Planirano je da se primjenom načela permakulturnog dizajna revitaliziraju vrtovi u školskim dvorištima na lokaciji Tuškanac 15 i Gornje prekrižje 48 u suradnji sa Udrugom Zelena mreža aktvističkih grupa (ZMAG). Primjenom permakulturnog dizajna u suradnji s polaznicima uređuju se vrtovi u dvorištu škola na gore spomenutim lokacijama na način da budu multifunkcionalni vrtovi s terapijskim djelovanjem.

Raznim radionicama djecu se uključuje u svakodnevno učenje i brigu o tlu, biljkama, sjemenu, važnosti ekološkog uzgoja hrane, važnosti čuvanja i razmjene sjemenja, važnosti dijeljenja i povezivanja u zajednici, važnosti brige za zdravlje, važnosti povezivanja s prirodom.

Na dosadašnjim radionicama pomalčirali smo vrt na lokaciji Tuškanac 15 gdje smo naučili kako se održava tlo bez kopanja, čemu služi slama i karton, a čemu drvena sječka. Djeca su aktivno sudjelovala u svakoj radionici , a u travnju 2019. godine pridružili su nam se nastavnici i odgajatelji  u želji da sudjeluju u vrtlarskim aktivnostima.

Također smo se u travnju 2019.godine uključili u fokus grupu Društvene banke sjemena u organizaciji ZMAG-a. Jedan od zadataka u gore opisanom projektu je i učenje o važnosti čuvanja sjemena i očuvanja autohtonih sorata sjemena pa će nam ova suradnja  pomoći u savladavanju zadatka.

 

Permakultura je alat za dizajniranje održivih sustava.

Za malčiranje smo koristili karton, glistinac i slamu. Prije postavljnja kartona, glistinca pa slame tlo smo prozračili vilama. Za staze u vrtu koristili smo drvenu sječku.

Opcija : Ako vas više zanima o permakulturi ili malčiranju prijavite se na radionicu.